Ethiopië Yirgacheffe, Gr.1
Ethiopië wordt beschouwd als de bakermat van de koffie en beroemd om het feit
dat het in het bos in de Kaffa-regio was waar Coffea Arabica
voor het eerst werd aangetroffen. De koffieregio van Ethiopië, Yirgacheffe, is een van de meest
gerenommeerde regio's voor specialty koffie in het algemeen. De grote hoogten
en de indrukwekkende historie van de koffieteelt in dit gebied maken
Yirgacheffe een uniek productiegebied.
Koffiesoorten van hier staan bekend om hun bloemige & citrusachtige tonen.
Tegenwoordig vertoont het land een typische 'smallholder'-structuur. Dit
betekent dat een groot aantal boeren met een doorgaans kleine productie hun
opbrengst bij elkaar brengen naar centrale wasstations in plaats van hun koffie met hun eigen machines te verwerken.
Deze koffie komt van het wasstation Aramo in de Yirgacheffee
Highlands, Aricha-district, dat ca. 20% natuurlijk en 80%
gewassen koffie produceert. De kleine boeren uit de omgeving
brengen hun oogst naar het Aramo wasstation waar de rijpe bessen worden
gesorteerd en op natuurlijke wijzen worden verwerkt. Na het plukken van alleen de rijpste bessen, worden ze ca. 15-20 dagen in de zon gedroogd op de zogenaamde „Afrikaanse droogbedden“.
Overdag worden de kersen constant gekeerd
om een gelijkmatig droogproces te garanderen. Tijdens het hele droogproces wordt de
fruitsuiker van het vruchtvlees deels opgenomen door de boon, waardoor
de typische fruitige en zoete smaak van deze koffie ontstaat. Zodra de bessen
een vochtigheidsgehalte van ca. 13% hebben, wordt de schil verwijderd en wordt de koffie klaargemaakt voor export.
Het resultaat is een complexe, hoogwaardige koffie met bloemige en fruitachtige tonen.