Hoi, mijn naam is Dirk de Bruijne en ik heet je van harte welkom op mijn blog met alles over koffie, thee en chocolade. Ik ben een koffie- thee- en chocoladenerd, ook al ervaar ik het in het dagelijks leven niet als een handicap. Ik hou niet alleen van het drinken van een lekkere espresso of een mooie sencha, ik hou ook van alles er omheen. Machines, serviesgoed, koffiecafe’s, koffiebranders, theebars, theerituelen, ooooooh ik hou zo ontzettend veel van deze producten. Het is mijn bedoeling om in deze blog met anderen mijn passie te delen. Ik hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft tijdens het lezen en bekijken van mijn posts, als dat ik heb met het maken ervan.

Heb je suggesties, opmerkingen en/of vragen aan mij of mijn collegae in de winkel? Stuur ons dan gerust een email of een bericht via facebook.

Met vriendelijke groet vanaf Terschelling,
Dirk

 

--//--

4-4-2020

Oh wat leven we toch in een rare wereld op dit moment. De wereld is veranderd, Nederland is veranderd, Terschelling is veranderd. In een weekend waarin we ons hadden verheugd op vele gasten wegens Fjoertoer, is het eiland nu sereen en stil en (bijna) verlaten door al haar gasten. Eerlijk is eerlijk, ik kan ook genieten van deze enorme rust hier op Terschelling en ik prijs mij gelukkig dat ik deze coronacrisis op dit mooie eiland mag doorstaan en de vrijheid heb om bij buiten te bewegen zonder constant tegen "iemands 1,5 mtr" te botsen

Maar tevens maak ik mij zorgen. De zorgen die iedereen met me deelt, maar ook mijn zorgen over onze prachtige producten welke wij in de winkel verkopen. De aanvoer van thee uit China stagneert, welke effect heeft de druk op de wereldeconomie op de prijs van koffie. Maar .... één ding is zeker, na regen komt altijd zonneschijn. 

Lieve lezer, blijf gezond en hopelijk ben u weer heel snel welkom op Terschelling en mogen wij u weer verblijden met de lekkerste koffie, thee en chocolade. Om mee te nemen naar huis, of om heerlijk van de genieten in onze schenkerij.  Hopelijk tot gauw.

 

--//--

 

Vaak krijg ik in de winkel de vraag hoe lang je koffiebonen kunt bewaren en wanneer noem je een koffieboon “nog” vers?

Hier zijn nogal wat misverstanden over en graag probeer ik e.e.a. duidelijk te maken. Er is een verschil namelijk tussen vers gebrande bonen en “vers gemalen” bonen.  Vers gemalen bestaat eigenlijk niet, je hebt de koffie zojuist gemalen of je hebt de koffie b.v. gisteren gemalen. De kunt natuurlijk bonen die een half jaar gelden gebrand zijn vandaag “vers malen” maar dan heb je het toch nog steeds over oude koffie …. Kun je mij nog volgen?

Laat ik er iets meer over uitweiden:

Versheid van bonen heeft te maken met De staat van de koffieboon maakt eigenlijk uit of we de koffie nog vers noemen. Een koffieboon behoudt namelijk maar voor korte tijd zijn optimale aroma’s en oliën; oftewel zijn versheid.

Zelf bonen malen is natuurlijk de meest ideale situatie maar als je dit doet met oude, niet verse, koffiebonen (waarbij aroma en olie verloren zijn) gebruik om te malen en daarmee direct koffie zet? Is het dan nog wel verse koffie? Het antwoord is dan NEE.
Mijn advies is dan altijd om niet teveel koffie aan te kopen. Koop een hoeveelheid die je in afzienbare tijd kunt consumeren, zodat je altijd met lekkere verse bonen je koffie zet. De kwaliteit van de koffie is onderhavig aan blootstelling aan zuurstof, vocht en licht. Zodra koffie hiermee in aanraking komt zal de versheid achteruit gaan.

Koop je koffiebonen het liefst in een luchtdichte of vacuum getrokken zak en je kunt de koffie probleemloos 3 maanden bewaren; Verpak je je koffiebonen thuis in een koffieblik (buiten invloed van licht en vocht), dan zou ik je aanraden om binnen 3 a 4 weken je koffie te gebruiken.

Belangrijk is natuurlijk om te weten wanneer de koffie is gebrand. Vraag hiernaar als je je koffie koopt bij een koffie-speciaalzaak, zodat je er altijd van verzekerd bent dat je écht verse koffie drinkt.

 

--//--

 

Deze week werd mij de vraag gesteld of koffiebonen net als tuinbonen of sperziebonen aan een struik groeien, maar wist je dat de koffieboon eigenlijk helemaal geen boonsoort is maar niet meer en niet minder de pit van een vrucht?

Om de pit zitten allemaal laagjes van glibberige schilletjes en vruchtvlees welke voor een deel bestaan uit suikers en alcohol. Deze ingrediënten bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak en het aroma van je koffie.

Na het plukken worden de bessen gesorteerd op rijpheid en vervolgens gedroogd. Dit droogproces gebeurd met name op natuurlijke wijze in de zon. Dit proces duurt enkele weken en met regelmaat worden de bessen gekeerd opdat de bes gelijkmatig wordt gedroogd.

Na het droogproces wordt het gedroogde vruchtvlees rondom de pit verwijderd en zie daar … je houdt de koffieboon over!

 

--//--

 

Wat is eigenlijk cafeïne en hoe krijg je cafeïnevrije koffie?

Cafeïne is een stofje welke de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen ongedierte, insecten en schimmels. Cafeïne is oppeppend, verdrijft vermoeidheid en zorgt ervoor dat je je beter kan contreren. Sommige mensen reageren wat heftiger op cafeïne en zorgt dan voor slapeloosheid en en rusteloosheid. Voor die mensen is de cafeïnevrije koffie een uitkomst. Maar hoe haal je nou de cafeïne uit de bonen?

Daar zijn de volgende methodes voor: 

* de Zwitserse watermethode: De groene (ongebrande) koffie wordt in een bad met water gelegd en dientengevolge lossen alle stofjes die in de bonen zitten op, zowel cafeïne alswel alle smaakstoffen. Hierna wordt het water gefilterd en wordt de cafeïne gescheiden uit het water met alle smaakstoffen. We houden dus een waterbad over die verzadigd is van alle smaakstoffen. Als we een nieuwe lading koffie in dit waterbad leggen, dan lost alleen de cafeïne op en de smaakstoffen blijven achter in de groene koffieboon.

* een andere methode is de cafeïne op te laten lossen door de koffiebonen onder zeer hoge druk te laten reageren met koolstofdioxide (co2). Onder deze hoge druk, reageert de co2 alleen met de cafeïne en laat de smaakstoffen achter in de koffieboon.

* ook is het mogelijk koffie te decafineren met chemische stoffen b.v. dichloormethaan. De koffie wordt eerst gestoomd, waardoor de poriën in de boon zich openen en daarna gespoeld worden met dichloormethaan die dan de cafeïne doet oplossen.

Bij hoogwaardige koffies is de watermethode de meest voorkomende en vriendelijke manier van decafineren. Het is ook de duurste methode, zodat bij (met name) bulkkoffies vaak gekozen wordt voor de goedkopere chemische methode.

let wel: ondanks dat we het cafeïnevrije koffie noemen, is het niet mogelijk om ALLE cafeïne uit de bonen te halen. Dus eigenlijk is cafeïne-arme koffie een betere benaming!

--//--

Espressopotje of percolator?

Heel vaak krijg ik de vraag in de winkel: "kunt u ook malen voor een percolater?"

En dan is onze wedervraag altijd standaard: "bedoelt u een percolator of een espressopotje?"

Want al wordt het espressopotje (of mokkapotje) in de volksmond vaak percolator genoemd, het zijn wezenlijk twee verschillende koffiezetmethodes. 

Een Percolator is eigenlijk niet meer dan een potje met een zeef. Officieel is het een potje waar heet water door de zwartekracht door de koffie naar beneden sijpelt. Het water in de percolator stroomt door een hogere tempratuur dan het overige water in de pot omhoog. Bovenaan de buis stroomt het er uit en sijpelt vervolgens door de koffie heen. De koffiemaling die nodig is bij een percolator is middelgrove.

Bij een Espressopot (of mokkka pot genoemd), is de essentie dat heet water onder druk door de koffiemaling omhoog wordt geperst. Waar het water bij de percolator naar beneden sijpelt door de koffie, wordt het water bij een espressopotje juist omhoog geperst. Bij een espressopotje is er een fijnere koffiemaling nodig dan bij een percolator.

 

 

© 2015 - 2023 De Ouwe Smidte | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel