Blog

Hoi, mijn naam is Dirk de Bruijne en ik heet je van harte welkom op mijn blog met alles over koffie, thee en chocolade. Ik ben een koffie- thee- en chocoladenerd, ook al ervaar ik het in het dagelijks leven niet als een handicap. Ik hou niet alleen van het drinken van een lekkere espresso of een mooie sencha, ik hou ook van alles er omheen. Machines, serviesgoed, koffiecafe’s, koffiebranders, theebars, theerituelen, ooooooh ik hou zo ontzettend veel van deze producten. Het is mijn bedoeling om in deze blog met anderen mijn passie te delen. Ik hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft tijdens het lezen en bekijken van mijn posts, als dat ik heb met het maken ervan.

Heb je suggesties, opmerkingen en/of vragen aan mij of mijn collegae in de winkel? Stuur ons dan gerust een email of een bericht via facebook.

Met vriendelijke groet vanaf Terschelling,
Dirk

 

--//--

 

Vaak krijg ik in de winkel de vraag hoe lang je koffiebonen kunt bewaren en wanneer noem je een koffieboon “nog” vers?

Hier zijn nogal wat misverstanden over en graag probeer ik e.e.a. duidelijk te maken. Er is een verschil namelijk tussen vers gebrande bonen en “vers gemalen” bonen.  Vers gemalen bestaat eigenlijk niet, je hebt de koffie zojuist gemalen of je hebt de koffie b.v. gisteren gemalen. De kunt natuurlijk bonen die een half jaar gelden gebrand zijn vandaag “vers malen” maar dan heb je het toch nog steeds over oude koffie …. Kun je mij nog volgen?

Laat ik er iets meer over uitweiden:

Versheid van bonen heeft te maken met De staat van de koffieboon maakt eigenlijk uit of we de koffie nog vers noemen. Een koffieboon behoudt namelijk maar voor korte tijd zijn optimale aroma’s en oliën; oftewel zijn versheid.

Zelf bonen malen is natuurlijk de meest ideale situatie maar als je dit doet met oude, niet verse, koffiebonen (waarbij aroma en olie verloren zijn) gebruik om te malen en daarmee direct koffie zet? Is het dan nog wel verse koffie? Het antwoord is dan NEE.
Mijn advies is dan altijd om niet teveel koffie aan te kopen. Koop een hoeveelheid die je in afzienbare tijd kunt consumeren, zodat je altijd met lekkere verse bonen je koffie zet. De kwaliteit van de koffie is onderhavig aan blootstelling aan zuurstof, vocht en licht. Zodra koffie hiermee in aanraking komt zal de versheid achteruit gaan.

Koop je koffiebonen het liefst in een luchtdichte of vacuum getrokken zak en je kunt de koffie probleemloos 3 maanden bewaren; Verpak je je koffiebonen thuis in een koffieblik (buiten invloed van licht en vocht), dan zou ik je aanraden om binnen 3 a 4 weken je koffie te gebruiken.

Belangrijk is natuurlijk om te weten wanneer de koffie is gebrand. Vraag hiernaar als je je koffie koopt bij een koffie-speciaalzaak, zodat je er altijd van verzekerd bent dat je écht verse koffie drinkt.

 

--//--

 

Deze week werd mij de vraag gesteld of koffiebonen net als tuinbonen of sperziebonen aan een struik groeien, maar wist je dat de koffieboon eigenlijk helemaal geen boonsoort is maar niet meer en niet minder de pit van een vrucht?

Om de pit zitten allemaal laagjes van glibberige schilletjes en vruchtvlees welke voor een deel bestaan uit suikers en alcohol. Deze ingrediënten bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak en het aroma van je koffie.

Na het plukken worden de bessen gesorteerd op rijpheid en vervolgens gedroogd. Dit droogproces gebeurd met name op natuurlijke wijze in de zon. Dit proces duurt enkele weken en met regelmaat worden de bessen gekeerd opdat de bes gelijkmatig wordt gedroogd.

Na het droogproces wordt het gedroogde vruchtvlees rondom de pit verwijderd en zie daar … je houdt de koffieboon over!

 

© 2015 - 2018 De Ouwe Smidte | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel